Visites Temàtiques

IMG_4690.JPG 2.07 MB
Centre històric de Vic

Passegem pels carrers del centre de Vic fent un recorregut per la història de la ciutat a través dels seus edificis més emblemàtics.
Des del Temple Romà que ens trasllada 2.000 anys enrere, tot passant per la ciutat medieval amb les seves muralles i ponts, les esglésies barroques, i fins arribar al s. XX amb les cases modernistes i noucentistes.

(Durada: 1h / 1h30m / 2h)
Coneixem l'evolució d'un edifici singular amb elements gòtics, barrocs i neoclàssics. També visitem les seves sales més destacades com la Sala de Plens, la Sala Sert i la Sala de la Columna amb la Galeria de Vigatans Il·lustres.

(Durada: 1h / 1h30)
IMG_4742.2.jpg 3.13 MB
Catedral i Josep Maria Sert

El Bisbat de Vic té més de 1.500 anys d'història. Coneixem l'existència del bisbe Cinidi ja l'any 516. 
La seva peculiar Catedral conserva elements romànics, gòtics i neoclàssics, així com una única i incomparable decoració pictòrica de Josep M. Sert, realitzada entre el 1940 i el 1945.
En aquesta visita recorrerem la nau central, la cripta romànica i el claustre gòtic, així com coneixerem alguns aspectes de la vida de Josep M.  Sert i la seva obra.

(Durada: 1h / 1h30)
IMG_3958.JPG 3.01 MB
Museu Episcopal de Vic

El MEV va ser fundat l’any 1891 per iniciativa d’uns intel·lectuals i eclesiàstics vigatans amb la finalitat de recuperar el patrimoni artístic català.
Amb els anys ha anat creixent amb peces procedents del bisbat de Vic i d’altres adquirides en diferents indrets de Catalunya i de l’estranger.
A Mn. Josep Gudiol i Cunill es deu la instal·lació i classificació de les peces, tasca que li va valdre la consideració i reconeixement internacional.
Al llarg del temps el MEV ha ocupat diferents espais fins que el 2002 es va inaugurar l’edifici actual que gaudeix de les últimes tècniques museístiques que garanteixen la conservació de les peces i procuren una visita còmode i pedagògica al visitant.
El MEV, amb un fons de més de 25.000 peces, exposa una col·lecció de pintura i escultura romànica i gòtica d’una importància de primer ordre en el conjunt de museus internacional.

(Durada: 1h30 / 2h)

IMG-20200925-WA0022.jpg 222.86 KB
Els 7 portals i la muralla

Aquesta visita consisteix en un recorregut pel perímetre del centre històric de Vic, resseguint el traçat de les antigues muralles del s. XIV, fortificació ordenada pel rei Pere III el Cerimoniós, i de les quals avui encara se'n conserva aproximadament 1/4 part.
Durant el trajecte repassem la història i característiques de la fortificació medieval, amb els set portals d'entrada i les quaranta torres defensives, així com els fossars i els diferents ponts per accedir a la ciutat. Un passeig pel Vic medieval.

(Durada 1h30m, 1'5km)
Ascensió als tres punts més elevats de la ciutat per tal de contemplar Vic des de les altures. Els campanars de l'Ajuntament, de l'església de la Pietat i de la Catedral ens ofereixen unes vistes espectaculars de tota la Plana de Vic.
Durant el recorregut repassarem la història dels tres edificis.

(Durada: 1h30)
(No apte per persones amb mobilitat reduïda o cotxets de nadons)
A finals del s.XIX i principis del XX es van construir nombroses cases senyorials d'un dels estils arquitectònics més característics del nostre país.
A Vic hi van construir destacats arquitectes modernistes com Josep M. Pericas, Gaietà Buigas o Manuel Raspall, entre d'altres.
En aquesta visita coneixerem els arquitectes i els propietaris dels edificis més destacats de la ciutat com la casa Ricart, casa Comella o la casa Masferrer, la qual visitarem també el seu interior.

(Durada: 1h / 1h30)
L’evolució lenta de l’urbanisme de la ciutat durant els segles precedents rebé durant els segles XVII i XVIII una transformació radical que li feu donar el salt des de les característiques medievals a les que foren imposades pel concepte del barroc.
La família Morató, nissaga de mestres d’obres, arquitectes i pintors, va contribuir junt amb altres artistes a la nova imatge de la ciutat.
Construccions civils com l’ampliació de la Casa de la Ciutat, gran nombre de cases senyorials i construccions religioses com l’església dels Dolors, l’església del convent de Sta. Teresa, i l’església de la Pietat, són alguns bons exemples del barroc català que va tenir les seves manifestacions a Vic. 
La decoració barroca es manifesta en les pintures murals en els interiors dels casals i els retaules de les esglésies.
Destaquen el retaule de l’església del convent de Sta. Teresa, obra de l’escultor Pau Costa, i el Monument de Setmana Santa ,obra de l’escultor Carles Morató, en la mateixa església. 

(Durada: 1h30)

El bisbe Oliba (971-1046) va ser un dels personatges més influents i poderosos a la Catalunya del s. XI. Impulsor del romànic i de les assemblees de Pau i Treva, el seu llegat encara podem observar-lo avui.
Durant aquesta visita entrarem al Museu Episcopal i veurem els dos elements que queden de la Catedral del s. XI consagrada per Oliba: el campanar i la cripta.

(Durada: 1h30)
(No apte per persones amb mobilitat reduïda o cotxets de nadons)
placa bac de roda.jpg 42.21 KB
El 1714 a Vic

La ciutat de Vic i les seves contrades van ser un destacat nucli austriacista i antiborbònic durant la Guerra de Successió espanyola.
El 17 de maig del 1705, a l'ermita de Sant Sebastià s'hi signava el famós Pacte dels Vigatans que iniciava les hostilitats contra Felip V.
En aquesta visita visitem alguns punts emblemàtics com la placa d'homenatge a Bac de Roda, la sala de la Columna de l'Ajuntament, la casa Sala i Saçala i les restes de l'antic baluard.

(Durada: 1h / 1h30)

Temple Romà
Auso: els orígens romans de Vic

A partir del s.VI a.C, diverses tribus van habitar la costa mediterrània i la zona meridional de la península Ibèrica. La Plana de Vic era ocupada per la tribu ibèrica dels ausetans que van donar nom a la futura ciutat d’Auso i a la comarca d’Osona.
Auso fou fundada en època de l’emperador August (s.I d.C), amb estatut jurídic de MUNICIPIUM.
El territori d’Auso era molt extens, les dimensions del bisbat d’Osona poden ser-ne la continuació.
A Vic tenim l’únic temple romà d’aquesta època conservat a Catalunya.
En aquesta visita recorrerem l'antic traçat de la ciutat romana i visitarem l'interior del majestuós temple, probablement el monument més important de Vic.

(Durada: 1h / 1h30)
L'Estudiant de Vic
L'Estudiant de Vic

La figura de l'Estudiant de Vic és una imatge icònica del Vic del segle XIX, amb el seu destacat Seminari i els seus centenars d'estudiants.
En aquesta visita fem un passeig per la història dels estudis superiors a la ciutat de Vic: des de l'escola catedralícia del s. X amb el bisbe Ató i Gerbert d'Orlhac, passant per la Universitat Literària, el Seminari, i fins a la Universitat de Vic de l'actualitat.
Un reconegut per recordar la tradició acadèmica de la ciutat així com les seves figures més destacades: Jaume Balmes, Jacint Verdaguer, el canonge Collell, Sant Antoni M. Claret,...

(Durada: 1h / 1h30)
IMG_4719.2.jpg 2.09 MB
La indústria de la pell: les adoberies i el Museu de l'Art de la Pell

El Museu de l’Art de la Pell s’inaugura a Vic el 1996. 
La ciutat te una gran tradició adobera, fet que es percep quan travesses el Pont de Queralt on encara si veuen restes de l’antic barri de les adoberies del segle XVIII i que en un temps va ser molt important i va regir l’economia de la ciutat.
El Museu aplega una col·lecció recollida per l’adober Andreu Colomer, i està dedicat a les arts decoratives i aplicades a la pell.
La col·lecció està centrada en objectes elaborats totalment o parcialment amb pell i la seva tipologia és molt diversa: Baguls, arquimeses, figures africanes, frontals d’altar, coixins cortines, cadires, revestiments murals, paravents, figures per a teatre d’ombres xineses....
Les peces son de gran riquesa artística i la seva procedència i èpoques molt diverses, mostrant una gran varietat de tècniques del treball de la pell, com son el Guadamassil, el cordovà, el lacat, el gofrat, el clavetejat ,l’ emmotllat, marqueteria damunt la pell….
La col·lecció permanent permet fer un recorregut per la historia de les arts decoratives a través d’aquestes peces i la tasca dels nostres guies es endinsar-se per la historia de la cultura europea i també per la d’altres països.

(Durada: 1h30)
IMG_4694.JPG 2.18 MB
Ruta Literària: Laura a la ciutat dels Sants

La ruta literària segueix els principals escenaris de la ciutat.
La plaça Major, la plaça porxada que es converteix en un punt neuràlgic de la novel·la, és un dels escenaris de la ruta literària sobre Laura a la ciutat dels sants
El recorregut té deu parades més, des de la plaça del Pes, la muralla, l'església de Sant Felip Neri o l'estació de tren, espais que s'han escollit per la seva relació directa o simbòlica amb la trama del llibre, que Miquel Llor va publicar l'any 1931. A cada punt, els visitants rebran informació sobre l'escenari, sobre l'autor i també escoltaran la lectura d'un o diversos fragments de l'obra.

(Durada: 1h30)
IMG_20201111_134132.jpg 2.44 MB
Ruta Literària: Maria Àngels Anglada

Es tracta d’una ruta literària que recull els escenaris on va viure de petita l’escriptora i que, més endavant, li van servir d’inspiració per a les seves obres.
La plaça Major, la seva casa natal, les botigues del carrer de la Riera, el carrer Sants Miquel dels Sants o el Seminari vell són alguns dels escenaris que forment part d’aquesta ruta i que Maria Àngels Anglada menciona en les seves obres en prosa No em dic Laura (1981) o L’agent del rei (1991). 
En cadascun d’aquests espais es farà una parada i es llegirà un dels fragments de prosa o poesia que va escriure Anglada, amb el suport d’un rapsode.

(Durada: 1h30)
IMG_4704.JPG 2.37 MB
Ruta Literària: Jaume Balmes

El Vigatà Il·lustre Jaume Balmes fou un filòsof, teòleg i sacerdot catòlic català Durant el segle XIX i una part del XX, fou un dels filòsofs més llegits del pensament catòlic a Catalunya, Espanya i Europa. La seva obra més coneguda és El Criterio.
Un recorregut per la ciutat ens porta a diversos espais relacionats amb el filòsof. Començant per la seva casa natal, a la raconada de la plaça Major amb el carrer dels Argenters, i acabant a  la Casa Bojons de la plaça de Don Miquel de Clariana, on va morir Balmes.
Durant el recorregut es fan algunes lectures.

(Durada: 1h30)
IMG_4739.JPG 2.84 MB
1500 anys de bisbes a Vic

La història de Vic no es pot entendre sense contemplar la trajectòria de més de quinze segles del seu bisbat i alguns dels seus bisbes més destacats, que n'han forjat la seva marcada identitat.
En aquesta visita repassem la història del bisbat a través d'alguns edificis significatius i dels bisbes més destacats: Cinidi, Gotmar, Ató, Oliba, Veyan, Morgades i Torras i Bages, entre altres personatges vinculats a l'Església i que han deixat la seva empremta a la seu vigatana.

(Durada: 1h30)